IP Adresi Ve Çalışma Prensibi

İp adresi bilgisayarların birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan sayısal plakalardır. Bilgisayarların ip adresi olduğu gibi dolaştığınız internet sitelerinin, kullandığınız telefonların da kendine ait bir adresi bulunmaktadır. Siz nasıl ki bir kişiyi aramak istediğinizde numarasını çeviriyor iseniz aynı şekilde bilgisayarlar ve siteler de birbirlerini bu ip adresleri sayesinde tanımlıyorlar. İnternete bağlanan bilgisayarlar kimliklerini ip adresiyle tanımlarlar. Mesela ip adresinizden günümüzde hangi ülkede bulunduğunuzu ve açık adresinizi daha temin edebilirler.

İnternet siteleri sabit ip dedikleri statik bir ip adresine sahiptir. Bu sayede değişmez ve internet kullanıcılarının istedikleri zaman ip adresi üzerinden siteleri görüntüleyebilme imkânı sağlanır. Dinamik ip olarak belirtilen sabit olmayan ip adresleri ise her yeni bağlantıda ve modem sıfırlanmasında yeni bir adres kazanır. İp adresleri 4 bölümden oluşur. İp adresinin önemi alışverişlerde daha çok ön plana çıkmaktadır. Alışveriş ve e ticaret sistemleri bu ip adreslerini kayıt ederek sizlere güvenli alışveriş imkânı sunmaktadır. Hukuksal açıdan işlenen Bilişim suçları da genellikle ip adresleri sayesinde çözüme ulaştırılmaktadır. Tabii ki ip adreslerini bazı yardımcı programlar ile sahteleştirip kullanımı da mümkündür. Bunlara da genel olarak Proxy adı verilir. Bu sahte ip adresleri ile anlık bağlandığınız şehir yerine farklı bir şehirde veya ülkede gözükmeniz mümkündür.

IP ve Çalışma Mantığı

IP ve Çalışma Mantığı

Sabit ip adresinin yararları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Örneğin bir internet sitesinden uzaklaştırıldığınız zaman sabit ip adresiniz olduğu sürece o siteden yararlanamazsınız. Sabit ip adresi sahibi olarak ayrıca diğer kullanıcıların istediğiniz zamanlarda bilgisayarınıza ve paylaşacağınız dosyalarınıza ulaşımı da kolaylaşır. Birçok kişi sabit ip alarak dosyalarına başka yerlerden de ulaşmaktadır. Bu nedenle verilerinize istediğiniz yerden ulaşım imkânı yaratabilirsiniz.

İp adresi değiştirmek için birçok program ve yöntem bulunmaktadır. Öncelikle doğal yollar ile ip adresinizi nasıl öğreneceğinizi aktaralım. İp adresinizi internet siteleri aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken ise https://www.ip-adres.com sitesine bağlanmanız yeterli olacaktır. Anasayfada göreceğiniz rakamlar, bilgisayarınıza ait ip numarasıdır. Bunun doğal yöntemi ise başlat butonuna tıklayarak çalıştır seçeneğine tıklamanız ile olacaktır. Ardından açılan pencereye “cmd” komutunu girerek ms dos sistemini açacaksınız. Gelen ekrana “ipconfig” yazıp entera bastığını zaman bilgisayarınızın ana ip adresini görebilirsiniz.

İp adresinin değişimi de programlar veya doğal yollardan mümkündür. Örnek olarak en çok kullanılan yöntemin modem fişini çekerek 1-2 dakika beklenmesi ip adresinin de yenilenmesini sağlamaktadır. Ayrıca farklı programlar ile anlık olarak internet bağlantınız kesilir ve ip adresiniz değiştirilir. Bu programları indirme sitelerinden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

İp adresi 5 farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Bunlar A, B, C, D, E class ip adresleridir. İlk sette bulunan rakamların 2-126 arasında bulunması A class ip adresi olmasını sağlamaktadır. 126 ile 190 rakamları ile başlayan setler de B class ip sınıfında değerlendirilmektedir. C class ip adreslerinde de rakamlar 190 ile 225 arasında oynamaktadır. 224-254 sayıları ile başlayan ip adresleri D class ip sınıfında yerini almaktadır. Diğer kalan aralıklar ise E class ip olarak değerlendirilir. Özellikle arama motoru optimizasyonu işleminde farklı ip sınıfına sahip sitelerden alınan referanslar kaliteli geri dönüşler almanızı sağlar. Belirtilen ip adresleri aynı zamanda bir bilgisayarı ve serverı simgeler. Bu şekilde düşünürsek ne kadar büyük bir bilgisayar ağ trafiğini ip adreslerinin düzenlediğini daha rahat anlayabilirsiniz. İp adresinizi gerekmedikçe 3. şahıs ve kişiler ile paylaşmamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca DNS adresleri ve DNS ayarları konularına bakmanızda yarar var.